onsdag 28 oktober 2009

Bryggarsill


Den här klara sillinläggningen hade jag aldrig provat på förut. Den hade säkert blivit ännu bättre om jag verkligen hade kunnat använda salt sill. Men eftersom det är så svårt att få tag på salt sill här i trakten numera, så gav jag "Bismarckheringe" en chans - de är förstås väldigt sura och förlorar lätt sin spänst när man lägger dem i vatten ett tag för att bli av med ättikssmaken. I alla fall var resultatet okej. Till jul brukar det dock dyka upp salt sill i enstaka butiker, så då får jag bunkra.

600 gr urvattnad saltsillfilé 

Lag: 
2½ dl socker 

knappt ½ dl ättika ( 24% ) 

½ l ljust starköl ( lager ) 

2 kryddnejlikor 

1 msk hel kryddpeppar 

2 lagerblad 

2 humlekottar ( finns i hälsokostbutiker ) 

ca 10 enbär 

1 stor skivad rödlök 

1 liten skivad morot 

1 liten bunt dill, hackad 
 


Skär sillen i mindre bitar. Blanda lagen, koka upp och låt svalna. Slå lagen över sillen och låt stå kallt minst två dygn.