fredag 27 november 2009

Apelsinsnaps

Det här är ett så spännande och vackert recept, så jag kunde inte låta bli att förbereda apelsinsnapsen.Man behöver en stor burk med stor öppning, så att apelsinen passar igenom. Det ska vara en obesprutad apelsin, som gärna ska borstas av under rinnande varmt vatten, så den är riktigt ren. Sen behövs det 1 liter snaps och ett snöre. Snöret träs rakt igenom apelsinen som sänks ned så att den hänger 1 cm över vätskeytan. Den ska inte doppa i. Jag knöt fast snörena på schaslikpinnar och spände plastfolie över kärlet. Det måste vara tätt.

Sen är det roliga att det blir en stark apelsinsmak på snapsen utan att de två ingredienserna kommer i beröring med varandra. Tror det tar 3 veckor eller så. Man kan också tillsätta 3 dl socker när apelsin tagits bort. Efter ytterligare en vecka har sockret upplösts och snapsen blivit likör. Men det är bara något för godisgrisar.

Apelsinen kan skalas och användas t ex i ris à la Malta. Men det är ingenting för barn. Den som äter för mycket av det apelsinriset blir snurrig i skallen, så alkoholdränkt är apelsinen, bara av ångorna.

Det ser dekorativt ut med apelsinen i den stora glasburken under advent. Man kan ju njuta av åsynen och sen ge bort små flaskor med apelsinsnaps till pastorn och tanterna i syföreningen om man inte vill ha drycken för eget bruk.