torsdag 26 november 2009

Fläsklägg med ciderDet är ju ingenting som säger att man måste servera rotmos eller surkål till fläsklägg varje gång. Ibland kan det vara gott med något annat. Till det här receptet skulle det vara brysselkål, så när fläskläggen var lagom rimmad i sin saltlag i "det yttre kylskåpet" som inte var särskilt kallt under dagarna, gick jag över
till gårdsbutiken och köpte en stång brysselkål. Den smakar mycket bättre när den plockas från stången och kokas direkt. Inte så besk, som den kan vara ibland.

Här kommer receptet:

Fläskläggen kokas i 3 dl torr cider (riktig fransk, inte sån som säljs i svenska läskhyllor) och lite vatten i tryckkokaren tillsammans med 1-2 lagerblad och 1 tsk hel svartpeppar. Det tar ganska lång tid. Den här fick koka 50 minuter (det är ändå 1/3 av den tid det går åt i en vanlig kastrull) och var inte riktigt färdig, men tillräckligt för att skära i bitar i alla fall.

Sen fick 2 morötter i slantar och 1 gul lök koka 5 min till i tryckkokaren tillsammans med fläskläggen, som skurits i bitar (allt fett och svålen var borttagna). Därefter hamnade 12 brysselkålshuvud och en liten, skivad purjo i kastrullen, men nu fick det räcka med vanlig kokning utan tryck i 5 minuter. Ett par äpplen i skivor fick koka med någon minut.

Spadet silades, kokades upp och reddes med 2 msk mjöl och lite vatten. Avsmakades med torkat citrongräs och chilipulver (fast i receptet föreslogs färska produkter). Serverades med kokt potatis och garnerades med rucolablad och persilja. Dryck: Cider förstås.