torsdag 5 november 2009

Pumpasoppa och stekt äpple


Hokkaidopumpan är en av de bästa sorterna, tycker jag, eftersom skalet också är ätbart och kan kokas med. Egentligen är alla recept på pumpasoppa ganska lika, det är mest kryddningen som varierar. Igår gjorde jag soppan så här:

  • 1 hackad lök får fräsa i lite fett utan att ta färg
  • Pumpaköttet, skuret i tärningar, tillsätts
  • 1 liter grönsaksbuljong (för 1 kg pumpa) hälls på och därefter får soppan koka tills pumpan är mjuk
  • 2 dl vitt vin tillsätts och får koka med i 5 min
Därefter pureras soppan. Den smaksätts med 1 krm cayennepeppar och 1 krm ingefära (det räckte, men det stod dubbelt så mycket i receptet). Tillsätt grädde eller crème fraîche (2 dl tog jag, men receptförfattaren var generösare).



Under tiden och mer till (det tar ganska lång tid) stektes äpplena, fyllda med russin, i de här keramikugnarna över ett värmeljus. Trevliga små prylar som sprider väldoft när äpplena börjar bli genomstekta.