lördag 21 november 2009

Stångkorv

Nu har julkorven/stångriddarna, eller vad nu den korrekta termen är, hängt i tvättstugan i fyra dagar, så det är dags att packetera dem och förpassa dem till frysen.På bilden är den berömda kvarnen i insats. Jag vet ju inte hur andra kvarnar fungerar, men den här måste tas i sär hela tiden för att slamsor ska pillas bort från kniv och hålskiva.

5 dl krossade korngryn sköljs och läggs i 1,5 l vatten över natten.
Kokas med fördel färdiga i kylväska, så slipper man stå och passa.
2 kg kött mals (jag hade bara fläskkött, inte hälften nötkött).
200 g späck mals också, likaså
2 grisnjurar (hade bara en, eftersom det var en halv gris!)
1 kalvhjärta (gris, förstås) och
3-4 lökar.

Tillsätt 1 msk salt, 1/2 msk malen vitpeppar, 1/2 msk malen kryddpeppar, 1 msk finstött mejram och de avsvalnade korngrynen.
Stoppa korven i 5 m fjälster, ganska löst ska det vara och knyt med korvsnöre. Gnid in korvarna med 3/4 dl salt eller 2,5 dl salt blandat med 1 msk socker och 1 tsk salpeter och låt dem ligga kallt (helst i kylskåp) till nästa dag. Koka dem några minuter i vatten. Om man knyter en ögla i korvsnörena kan man sticka in skaftet av ett träskedsskaft eller liknande och hänga ned dem kokvattnet, annars går det att sänka ned dem och fiska upp dem med en hålslev.Så ska de alltså hänga i fyra dagar innan de blir djupfrysta eller uppätna, beroende på hur hungrig man är. Men det blev ganska mycket korv, kanske 4-5 kg. De ska stekas i ugn i övertäckt långpanna i 175 - 200 grader. Det här receptet kommer från Ica-förlagets julbok.