onsdag 4 november 2009

Vinägerproduktion



På onsdagar brukar jag försöka komma ihåg att sköta vinägern. När den väl har kommit igång är det lagom att ta undan en halv deciliter av ca en halv liter vinäger och fylla på med lika mycket vin. Just nu använder jag den sista flaskan fläderbärsvin från ett tidigare år till rödvinsvinägern och årets fläderblomsvin till vitvinsvinägern. De flaskorna står i bakgrunden. Det går förstås också att använda köpt torrt vin till vinägern. Flaskorna i förgrunden innehåller färdig avtappad vinäger och det ligger en kvist dragon framför, som ska ge smak åt vitvinsvinägern. Den förslutna glasburken är full av mosade bär (hallon, fläder, aronia), tidigare använda vid saftning, blandade med färdig vinäger. Det är också väldigt gott och lyxigt med bara hallon eller björnbär i vinägern. När bären har avgett färg och smak, silas de bara av.

Tillverkningen av vinäger kräver tillräcklig lufttillförsel, så burkarna måste ha en stor öppning upptill. Man får spänna ett tunt tyg över, så att det inte kommer in fruktflugor och damm.