tisdag 29 december 2009

Flammkuchen på surdeg

I sommar var vi på en medeltisfest i Markt Schwaben, och där serverade de flammkuchen på surdeg på medeltida sätt. Det ville jag också pröva.



Så här såg de ut innan de gräddades i ugn på högsta värme. Jag kavlade ut degen lika tunt som till vanliga flammkuchen. Om jag hade gjort lite tjockare kakor, skulle de kanske behövt jäsa längre, och det hade vi ingen lust till. Det är mest dinkelmjöl i degen.



Surdegsflammisar efter gräddning. Så här gör man pålägget: stek hackad lök tills den blir glansig och låt den svalna. Stek baconbitar. Blanda löken med sur grädde (crème fraîche eller liknande av valfri fetthalt) och lite muskot. Bred gräddblandningen över kakorna och strö över bacontärningar och ev. gräslök. I det här fallet fick degen jäsa ett tag också.

Jo, det var ju ganska gott, men det är faktiskt ännu godare med den vanliga degen från Alsace, för surdegsbrödet är så smakintensivt att man inte känner den goda syran från pålägget. Den vanliga degen är ofta osyrad och kavlas ut platt, platt. Blanda mjöl, salt och vatten och så mycket olja det behövs för att det ska gå bra att kavla degen. Ju mer olja, desto mera lättkavlad. Behöver förstås inte jäsas. Men man kan säkert använda vanlig pizzadeg också.



Det är jättegott med vinterns fältsallad till (maché).