måndag 21 december 2009

Hemmagjord glögg

Jag har nu återanvänt olika sorters bär, hallon, aronia, fläder och rönnbär för femtielfte gången - gelé, saft och vin - och det är fortfarande smak kvar. Det här är dock sista omgången recycling och det blev restvin med glöggkryddor (nejlikor, kardemumma och kanel, nedsänkta en vecka i vinet i en sil). Fast jag har också haft i äpplejuice i vinet, istället för vatten (man måste ju späda, för det handlar om bär, som tidigare pressats tills all vätska försvunnit).

Det är ju inte riktigt färdig än, även om det redan har jäst ut en hel del. Dock är det ganska grumligt. Å andra sidan måste vi ju inte dricka det i år. Tror vi har en eller två flaskor vit glögg från förförra året i källaren. Och så har vi en flaska fläderbärssaft och en köpt flaska barnglögg som också kan smaka när det blir kallt. Förra omgången glögg delade jag ut till grannarna som julklapp tillsammans med ett par pepparkakor, men det var ändå mer än tillräckligt.

Idag ska vi i den "högsta klassen" i dansskola ha dansparty med knytkalas och dragspelsmusik. Ska ta med laxkrämskanapéer, för det känns lite svenskt. Det finns ju inte så mycket typiskt tysk julmat precis, utom kakor förstås, och kanske en kalkon eller karp som julmiddag för dem som gillar sånt.