lördag 12 december 2009

Lufttorkad korv
Det var första försöket och det blev helt okej, även om jag nu inser att det skulle ha blivit bra mycket bättre med en del riktigt fett fläsk, och att det går att krydda ännu mer utan att det blir för stark smak.

Här hänger nu korvarna i tvättstugan, där fönstret är på glänt för luftcirkulationens skull. Receptet baserar sig på John Seymours förslag i hans självhushållarbok. Han utgår från 1,5 kg kött, varav 1/3 del ska vara fett och 2/3 ska vara magert, antingen nöt och gris eller bara gris. Köttet ska vara finmalet, men fläsket kan vara grovmalet. Köttfärsen kan läggas i en kopp vin eller vinäger över natt. Jag tog rödvinsvinäger och blev lite orolig när jag insåg att allt hade blivit uppsuget av köttet och inte gick att droppa av. Men det gjorde ingenting. Det smakar bara aningens vinägeraktigt. Sen kryddade jag med 3 pressade vitlöksklyftor, 30 g salt (23 ml), 2 tsk peppar, 1 tsk paprikapulver, 3 ml salpeter, 6 tsk provencekryddor, 1 krm cayennepeppar, 2 tsk muskot och stoppade korvmassan i skinn.

Sen har korvarna hängt kallt och torrt (16 grader är perfekt; över 21 grader kan det bli kritiskt), så länge som det behövs, i alla fall en månad, även om de visst går att äta direkt.