söndag 6 december 2009

(Syd)tyska bakverk

Det finns mycket gott i tyska bagerier. Hela året om bakas det bl a salta kringlor, brezeln. Färskbakade och med smör emellan är de oemotståndliga. På ett ställe jag bodde förut brukade bagarbilen komma flera gånger, bl a klockan 17.00 till vår filial. Då var alltid butiken full av kunder som väntade på nya färska brezel och seelen (salta längder) till kvällsmaten. Ofta fanns det kvar från turen innan, men det var förstås ingen som ville ha. Flickorna bakom disken brukade ringa upp och kolla att leveransen var på gång så att de kunde lugna sina ivriga kunder.




Förresten finns det inga brezlar i norra Tyskland. De vet nog inte vad de går miste om.

Nedan en bild på en Christstollen. Den här köpte jag i yrkesskolans bageri och den är bakad på smör och har extra mycket russin i. Stollen finns det bara i advent och de har alltid den här formen. Jag tror att den symboliserar det lindade Jesusbarnet i krubban.