torsdag 14 januari 2010

Arista alla fiorenta

.

Det kunde ju vara gott med något annat recept än de vanliga nordiska och bayerska, så på trettondagen blev det italiensk fläskstek. I alla recepten föreslogs karréstek, men jag valde ut en stek med svål, skar bort den nästan helt, kryddade under svålen och lade sedan på svålen och band om med steksnöre. För jag tror att örtkryddorna blir bättre om de blir lite skyddade uppifrån.



Så här såg den ut före ugnsstekningen.

Hacka bladen från 2 kvistar rosmarin, 3 salviablad, 1 vitlöksklyfta och 1 msk blancherade mandlar (skulle vara pinjekärnor, men mandlar går lika bra), blanda med lite fänkålsfrön, 1 tsk salt, 1 krm peppar och 2 msk olivolja och stöt allt till en pasta i morteln. Skär 1 cm djupa fåror i köttet (under svålen) och fyll dem med örtpastan. Lägg några rosmarinkvistar till ovanpå och bind ihop allt med steksnöre. Stek i ugn vid 200 grader. Efter halva tiden kan saltade potatistärningar få steka med, efter ett tag hälls ca 2 dl vitt vin över dem. På slutet tillkommer lite hackad färsk lök. Som vanligt tar allting mycket längre tid än i receptet. Räkna med 2 timmars tillagningstid i varje fall. Gott blir det.




Efter ugnsstekningen
.