torsdag 28 januari 2010

Bredbara smörgåspålägg

.


Här ser vi nu två olika bredbara smörgåspålägg. Leverpastejen i förgrunden tillhör satsen jag gjorde före jul och stoppade rå i frysen. Här har den bakats i vattenbad i ugnen.

I bakgrunden den sparsamma (men goda) bayerska potatisosten (Kartoffelkas), ett recept ur det traditionella alpköket. Numera är Bayern en av de mest välmående tyska delstaterna, men för inte så länge sen var det ett fattigt land och många recept bär vittnesmål om den tidens påhittighet när det gäller att laga god mat av mycket enkla ingredienser.

Koka 800 g mjöliga potatisar med skal, häll över kallt vatten och riv dem fint medan de fortfarande är varma (enligt receptet, men jag utgår från att det är lättare att pressa potatismos på vanligt vis och slippa bränna fingertopparna på de heta potatisarna och samtidigt undvika klumpar). Finhacka en stor gul lök och blanda i potatisen. Tillsätt 125 g crème fraiche och 125 g grädde, samt salta och peppra ordentligt. Serveras kallt.

Det här blir en stor sats pålägg som faktiskt är väldigt god att bre på smörgåsen. Serveras gärna med rödlöksringar eller gräslök. Ännu mera budget blir det förstås om man bara brer smörgåsarna med vanligt potatismos.

.