måndag 4 januari 2010

Julens sillar

.




Julsillen fick inte plats i kylskåpet, utan fick stå på trappen. I förgrunden krämig sill med crème fraiche, majonnäs, gräslök, senap och pepparrot och röd sill med tomatpuré, olja och kardemumma. Tyvärr syns den allra bästa sillsorten inte på bilden för den åt vi upp snabbt som blixten. Det är en klar sort:

Apelsinsill

1 dl vatten
1/2 dl saft från apelsin
1/2 dl ättikssprit (12%)
1/2 dl honung
1 dl socker

Lagen kokas upp och får kallna.

Skiva 1 rödlök och 1/2 ekologisk apelsin tunt. Krossa 10 kryddpepparkorn och varva detta tillsammans med 1 lagerblad och urvattnade sillfiléer. (Jag tog 1/3 av sillarna i en 1kg-påse.) Häll lagen över och låt sillen dra kallt ett dygn. Jättegott!


.