lördag 23 januari 2010

Piroger och galetter

Två bilder på enkla rätter öster- respektive västerifrån.Den här pirogen är snabbt tillfuskad med färdig smördeg. Fyllningen innehåller 3 dl kokt ris (1 dl okokt), 2 hårdkokta ägg och 2 msk smör, samt salt och peppar. Smakar bäst varm och passar till soppa.
Man ska blanda kallt smör i det varma riset och blanda med hackade ägg. Sen ska fyllningen vara kall innan man lägger den på smördegen, så det blev att ställa risblandningen i snön och flytta bunken ett par gånger allteftersom.Galetterna à la Bretagne ser förstås inte så vackra ut på bild, men de var goda och lite annorlunda än vanliga pannkakor. Det var inte så lätt att få tag på bovete här i trakterna precis.

200 g bovetemjöl (jag fick mala bovetet i sädeskvarnen)
50 g vetemjöl
1 ägg
1 msk grovt havssalt
1/2 l vatten, tillsatt lite i taget

Den här blandningen ska vispas och stå i minst två timmar innan man steker galetter.

I Bretagne brukar man servera galetter med matig fyllning och crèpes med söt fyllning. Lökfyllning: stek lök och späd med vitt vin, låt koka in igen och salta och peppra. Jag hade lite bacontärningar kvar sen jag gjorde soppa, så det blev en lite lyxigare variant på fattigmansmaten från fiskebyarna.

Framåt sommaren ska jag nog testa varianten med hackad lök, vitlök och persilja, stekt i smör och kompletterad med hackad färsk tomat.

.