lördag 9 januari 2010

Smårätter

.

Det finns en del små trevliga rätter som inte kräver mycket jobb.



Ovan en portion Königinpastete eller Bouchée à la Reine. Vet inte vad det heter på svenska. Drottningpastej? I alla fall rör det sig om smördegsformar (färdigköpta) och en stuvning (nu var den här kalvstuvningen tyvärr också färdigköpt, och kunde ha smakat bättre; nästa gång gör jag en egen frikassé eller stuvning).



Ugnsbakad rödlök med smör och grovt socker är en bra vintergrönsak till kvällsmackan.



Det här är en absolut favorit. Kombinationen låter knäpp, men den är fantastiskt god. Inlagda gurkor serveras med syrad grädde och honung. Rätten kallas Smetana och kommer från Ryssland.



Långt ifrån en måltid, men lite kul. Julklappen i flaskform fick vi inte av tomten (han finns inte på dessa breddgrader), utan av Jesusbarnet, som sköter det jobbet. Åtminstone kan man ju tro det, för innehållet kommer från det heliga berget Andechs, där munkarna jobbar heltid med att bränna snaps och brygga öl. Den här flaskan innehåller äpplen och päron i flytande form.

I det sammanhanget ställde jag flaskan från det heliga berget bredvid den heliga familjen. Bayersk kultur.

.