tisdag 19 januari 2010

Spätzle

.

Spätzle är snabbmat om man har redskapen.För en sats på 2-3 portioner behövs 250 g vetemjöl, 2 ägg, 1 tsk salt och lite vatten, gärna mineralvatten. Blanda mjöl, salt och ägg och vispa med degkrokarna tills allt är blandat. Häll på lite vatten i taget och vispa vidare tills degen är fin och elastisk. Den ska vara ganska lös. Koka upp vatten och salt och hyvla ner spätzle i omgångar. När de flyter upp (på direkten) är de färdiga och sen kan man antingen lägga dem i kallt vatten eller hålla dem varma i en form med lock i ugnen på låg värme. Om man lägger dem i kallt vatten måste man värma upp dem med smör i en stekpanna.

Spätzle är bra till mycket. Blandade med riven ost blir det en mättande måltid. Det blir det i o f sig om man blandar dem med surkål också. Spätzle med sås är en väldigt populär rätt på restaurangernas barnmeny. Lite stekt lök till är alltid gott. Och grönsallad.
Såsen hade jag kvar i frysen sedan jag stekte alla de där köttbullarna före jul. 

Det finns andra sätt att göra spätzle om man inte har en spätzlehyvel. Proffsen hackar ner spätzlena från skärbräda rakt ned i det kokande vattnet, men det har jag aldrig försökt mig på.

.