torsdag 21 januari 2010

Vaniljsocker

.

Vaniljsockret var på upphällningen, så jag gjorde lite mer. Nuförtiden köper jag inte det s k vanillinsockret eftersom det bara innehåller konstgjord aroma. Inte heller köper jag äkta vaniljsocker, för det kostar hur mycket som helst för en liten, liten påse. Det är inte särskilt svårt att göra eget. En del skrapar bara ut fröna ur vaniljstängerna, men jag följer Jamie Olivers recept, som är drygare men kanske lite bökigare.



Det går åt två vaniljstänger för ett halv kilo socker och så behöver man en köksmaskin med knivar. Kör vaniljstängerna (gärna småskurna) och sockret tills det har blivit mindre bitar. Det tar ganska lång tid. Enligt Jamie ska man sila sockret ibland och köra det som är kvar i silen flera gånger. Till slut är det bara lite grann kvar som inte är tillräckligt finfördelat. Sockret blir också finare genom den här behandlingen.



Och sen har man en stor burk vaniljsocker som räcker ett bra tag.
.