tisdag 9 februari 2010

Kringlor

.
Från början utgick jag från ett recept som ica-kuriren kallade tyska ölkringlor, men det var ju klart som korvspad att ingen som någonsin har ätit sådana, skulle gå på den lätte. Det rör sig snarare om en sorts bagels, fast med lite rågmjöl i.


De ursprungliga ingredienserna var 4 dl rågsikt, 1 l vetemjöl special, 2 tsk salt, 3 msk socker, 50 g jäst, 4 dl vatten och 1 dl olja. Tyvärr ville den här degen inte jäsa först, så då tillsatte jag en slatt surdeg som just hade kommit igång, och det fungerade bra. Sen skulle kringlor formas (vilket inte var det lättaste) och kokas i 2 l vatten och 2 msk socker i en minut per sida (som bagels) och beströs med grovt salt eller kummin. Då valde jag båda två. Därefter gräddades kringlorna i mitten av ugnen (fast ica-kuriren föreslår nedre delen, men då blir de inte bruna) 20 minuter eller lite mer i 200 grad varm ugn.

.