fredag 5 februari 2010

Linser, purjolök samt köttbullar på pumpernickel

.

På vintern är det säsong på purjolök. Det finns mycket man kan använda purjo till. Dottern önskade sig fransk purjolökssallad häromkvällen. Nästan alla grönsaker smakar bra med en vinägrett.Purjolöken ansas, skivas i 10 cm långa bitar (exempelvis) och kokas ca 5 minuter. Sen ska vinägretten hällas över den varma purjon, för då blir det godast. Med hemmagjort örtsalt sen i somras blev purjolökssalladen särskilt smaklig.


Det hade stått ett halv kilo linser i köksskåpet ett bra tag, så det blev dags att använda dem (några dagar efter purjolökssalladen). Jag kokade dem 15 minuter på spisen och resten av tiden i kylväskan. I alla fall var de fortfarande rykande heta när jag gick och  tittade om de var färdiga kanske ett par timmar senare, så det gick ju bra att blanda i vinägrett där också. Linser behöver ordentligt med vinäger i sin vinägrett, så det blir smak på dem. Och purjo fanns det också kvar att blanda i, men annars är det gott med tomat, paprika eller något annat. Någon slags lök ska det helst vara i också.
Ännu längre hade det stått ett paket pumpernickelbröd i skåpet - det håller sig väldigt länge om det inte är öppnat - och även det hamnade på dagens meny. Passade bra med en köttbulle, en bit ättiksgurka och ja, lite purjo.

.