tisdag 16 februari 2010

Saure Linsen och ugnsbakad brie

.

Tyvärr, tyvärr, så fastnar inte all mat på bild. Å andra sidan brukar linser sällan se representativa ut.

I frysen hade jag ett halvt kilo kokta linser, som jag använde för Saure Linsen mit Wienerle (und Spätzle var tanken först). Det är inte direkt ett bayerskt recept utan snarare schwäbiskt, så dagens bild på en bayersk majstång (som står kvar hela vintern och ibland i flera år) är missvisande. Eftersom linserna redan var kokta med lök och så vidare, så blev de inte tillagade på det perfekta sättet, men det blev perfekt nog för oss. Jag värmde upp dem i rödvin (det hemgjorda med mycket smak av hallon, vilket inte märks efter kokning) och 2 msk rödvinsvinäger (likaledes hemgjort på det röda skogsvinet) och lät dem sjuda en stund med wienerkorvarna ovanpå. Spätzle hade jag inte tid med för det var dubbel sats semmelbakning på gång (till tysk-svenska föreningens stora fastlagsbulleparty på lördag), så vi tog en skiva grovt bröd till. Mmm, otroligt gott... Det är det sura som gör det. Barnen fortsatte att äta fast de var mätta och det är faktiskt ett mycket gott betyg när det gäller något så enkelt som linser.

Glöm alltså inte vinägern!

....

En annan dag blev det en riktigt vacker smårätt, men ja, kameran glömdes bort.

Ugnsbakad brieost:

200 g brie skåras ovanpå och läggs i en ugnsfast form. Häll över lite olivolja och strö över timjan. Täck med aluminiumfolie och baka osten 10 minuter i 200 grader. Häll över lite flytande honung och strö över en handfull valnötter.

Det blev inte så väldigt mycket för 3 personer, varav en hungrig tonåring. Nästa gång blir det större portioner.

.

.