torsdag 11 februari 2010

Vegetarisk paj med mycket smak

.

Det här är ett gammalt recept, som jag försökte mig på första gången i tonåren, och det är definitivt värt att köra en repris på ibland. Om hela familjen är samlad är det bäst att göra ett stort pajskal i en quicheform, men nu var inte det fallet, så jag gjorde fyra mindre pajskal i småformar, med folie under (för att det skulle gå att lyfta ut pajskalet) och över (till en början, för att pajdegen skulle hålla formen).

Man kan ju göra standardpajdeg, men här är en variant med grahamsmjöl:

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
125 g smör
4 msk vatten

Gör degen, låt den vila kallt 30-60 minuter, tryck ut i formar och grädda i 225 grader i 20 minuter, längre om alufolien skyddar degen i början.

Sen kan man stänga av ugnen, för resten av pajen kokas i gryta.

3 dl röda linser (eller hälften om det inte finns mer hemma)
2 gula lökar
1 äpple
1 morot
rivet skal av en ekologisk apelsin
1 liten bit rotselleri, ca 1 msk
1 pressad vitlöksklyfta
4-6 msk curry
4 dl buljong
salt
lite olja att steka i

Hacka grönsakerna och fräs dem i olja. Pudra över curry. Skölj linserna och tillsätt dem tillsammans med buljongen. Koka grytan i 15 minuter och fyll pajskalen precis före servering. Pajen serveras med yoghurt och gärna skivad banan. 

.