torsdag 18 mars 2010

Matjestårta

.

Det kanske skulle passa bra med matjestårta vid ett litet svenskt smörgåsbord. Problemet är att det inte finns svensk matjes här, utan tysk (holländsk) och det är en helt annan sak. Men jag har nu gjort en provsats på tysk matjes, och den var god. Inte för att jag någonsin har ätit matjestårta på svensk matjes. Det har dock troligen ingen annan i sällskapet gjort heller, så då kan de inte jämföra.

Först behövdes det dock kavring, vilket inte heller finns att tillgå. Så då bakade jag en sats kavring - någon gång ska väl vara den första - enligt receptet i Vår Kokbok.


Det blev inte så mörkt som köpebröd, men bagerierna fuskar nog med maltsocker. Matjestårtan gjorde jag även den enligt recept i Vår Kokbok. Bottnen består av smulad kavring och smält smör, som fått stelna uttryckt i formen.

Själva krämen innehåller kesella, gräddfil, lök, matjessill och gelatin. Gör INTE som det står i recepten när det gäller gelatin. Det står nästan alltid fel. Först ska man blötlägga gelatinbladen eller pulvret och sen smälta det på låg värme. Så långt stämmer det. Men sen är det MYCKET viktigt att tillföra lite i taget av kesellan eller grädden eller annan kall kräm till gelatinet och röra ordentligt. Om man häller gelatinet i kall grädde / kesella, så stelnar det omedelbart och blir klumpigt. (Däremot kan ingenting obehagligt hända när man gör gelatin på varm vätska - hälsningar från gelatinexperten.)

Ja, sen hackade jag rädisor och strödde över tillsammans med kryddgrönt.


Man skulle ju kunna tro att det här är en gelatinrätt till, men det stämmer inte. Det är kräm på katrinplommon, redd med potatismjöl. Recept ur Vår Kokbok igen.

.