söndag 4 april 2010

Lax i kryddmarinad

.


Första gången jag gjorde det här receptet för många år sen, blev vi lätt matförgiftade! Sen dess köper jag ingen "färsk" fisk i det inre av Tyskland, utan bara djupfryst. Det viktigaste är att tina upp fisken i tid, eftersom den dessutom ska ligga i marinad i minst 6 timmar.

Dela på fisken och ta bort ryggben och andra ben. Skinnet kan vara kvar. Skrovet kokas sen i minst 2 dl torrt vitt vin i minst 10 minuter (om man kokar längre för att få ut mer smak så avdunstar vinet). Spadet silas, blandas med saften av en citron och ett par matskedar olja och får sedan svalna.

Hacka en gul lök och lägg hacket på fisken i en smord form, tillsammans med hackad dill, gräslök och persilja. Häll över spadet när det har svalnat och låt det stå i kylskåp i minst 6 timmar. Strö över flagad mandel och koka den i ugn på hög värme i 20-30 minuter. Sila av spadet, tillsätt 1,5 dl grädde, red med 1 msk smör och 1 msk mjöl och smaka av såsen med cayennepeppar.

.