fredag 30 april 2010

Sött

.
Slånbären har stått övertäckta med brännvin på brödburken ända sen i höstas, så jag tänkte att det borde räcka snart. (Förrförra årets omgång av likör köpte tanterna på kanelbullsträffen till förmån för föreningskassan.) Nu silade jag av snapsen, hällde över lite socker (på en höft, så jag hoppas det blir bra) för att det ska ske en osmotisk förändring - väldigt spännande ord för en som inte har gått naturvetenskapligt gymnasium. D v s sockret ska dra ut allt som är kvar i slånbären, så att det bara ska vara några små skrumpna bär kvar när förvandlingen är slut. Sen ska sockerlagen blandas med snapsen och så är likören färdig.Gossen var hemma i helgen och därför bakade jag en kaka. Vallmofrökaka med mandelmassa och päron.

Recept:

Klä en avlång bakform med bakplåtspapper. Om man penslar den först, så sitter de formklippta bitarna bra. På det här sättet fastnar kakan garanterat inte. Ugnen ska vara på 180 grader.

Blanda 3,3 dl vetemjöl, 60 ml potatismjöl och 1 tsk bakpulver i en skål. Ta bort en msk mjöl och blanda det med 200 g mandelmassa skuren i små tärningar.

Rör 180 g mjukt smör tills det blir poröst. Tillsätt socker (130 g, d v s 1, 4 dl ifall vallmofröna ingår i en bakblandning, annars 180 g) och 1 krm salt ifall smöret är osaltat och rör poröst. Blanda i 5 ägg, ett i taget, tillsätt 1 krm kanel och fröna från 1/2 vaniljstång. Rör sedan ner mjölblandningen, 3-4 msk päronsnaps (fast jag hade ju julens Obstler från det heliga berget Andechs), 100 g vallmofrön (malda; om det är bakblandning ska det vara 150 g, men alltså mindre socker, se ovan). Blanda i mandelmassetärningarna.

Skär två päron (jag tog burkpäron) i klyftor och skiva sedan klyftorna. Bre ut en tredjedel av degen i formen, lägg på hälften av päronskivorna, bre på en tredjedel till, lägg på resten av pärona och sedan resten av degen. Grädda längst ner i ugnen i 80 minuter. Lägg folie på kakan efter halva tiden annars blir den för mörk. Låt den stå 10 minuter och stjälp sedan upp den.Jordrevegodis: Smält lite blockchoklad i vattenbad och pensla jordreveblad på båda sidorna med chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper i kylskåpet. En kul grej, men lite jobbigt. Smakar gott!


.