fredag 7 maj 2010

Majstången ställs upp

.

Trädstammen som för några veckor sedan höggs i skogen har nu avbarkats och målats på traditionellt sätt. Den första maj var det så dags att ställa upp den på torget.Det är ett ganska tufft jobb att ställa upp en majstång på det gamla sättet. Byns unga män skjuter nämligen upp stammen medels långa påkar som förflyttas längsmed stången. Start klockan 10 på morgonen.Om de klarar jobbet till klockan 12 får de gratisöl. Nu togs den här bilden faktiskt ungefär vid den tiden och när jag tröttnade på att stå där, så hade de knappast kommit längre. Men man kan väl utgå ifrån att de lyckades till slut och troligen att de fick gratis öl ändå (vild gissning).De som inte stod och höll i majstången hade mycket tid att äta kringlor och korv till ölfrukosten.


De här trevliga pojkarna var tillsammans med sin mamma som hade en riktig folkdräkt och tydligen hörde till det reserverade bordet för folkdräktsgruppen, men hon stod inte stilla i två sekunder och gick inte att få med på bilden.


Pisksnärtsgubbarna kom när blåsorkestern hade rast och slog pisksnärtar i takt till sin egen lilla musikgrupp med bastuba och dragspel.

.