söndag 2 maj 2010

Spenat- och ostknödlar

.


Det är inte så svårt att göra knödlar som jag alltid har trott. Här en trevlig variant:

400 g dagsgamla småfranska (eller gammalt skivat bröd)
skärs i småbitar och läggs i en stor skål.

1 lök och 1 vitlöksklyfta skalas och finhackas. Den steks lätt i smör.
Tillsätt 300 g upptinad bladspenat eller förväll färsk bladspenat, väl utpressad. Häll på 200 ml mjölk och låt den bli ljummen. Vispa ner 4 mellanstora ägg. Häll detta över brödtärningarna, rör om och låt stå 15 minuter (minst). 

Riv 200 g goudaost och 100 g emmentalerost och blanda även i detta. Salta och peppra efter smak och blanda ordentligt. Om smeten är för lös kan man tillsätta lite mjöl, om den är för smulig kan man tillsätta lite mjölk. Forma 12 knödlar och koka upp dem i en stor kastrull med saltat vatten och låt dem sjuda 20 minuter.

Smält 100 g smör och riv 100 g parmesanost. Häll smöret över knödlarna vid serveringen och beströ dem med parmesan. Servera med en blandad sallad.

.