onsdag 19 maj 2010

Surlawerle

.
Här kommer ett leverrecept från Alsace, som jag nyligen har tillagat. Namnet är dialektal, får man väl anta, och betyder sur lever. Det är faktiskt en väldigt bra idé att tillsätta vinäger till lever om man nu inte har lust att laga leverpastej. I receptet föreslogs 600 g kalv-, svin- eller nötlever, men jag hade ju en lammlever liggande i frysen, så då tog jag den.


Lever har i o f sig utseendet emot sig, så man kan ju alltid dekorera med lite hackad persilja.

Recept:
Fräs en finhackad lök i 50 g smör och 1 msk olja. Tillsätt 600 g skivad/strimlad lever och bryn den snabbt. Tillsätt 2 msk mjöl och blanda med ca 2 dl buljong och 1 dl rödvin. Låt rätten sjuda ca 10 minuter. Smaksätt med 1 msk rödvinsvinäger och ev. med salt och peppar. Garnera med kryddgrönt.

Jag hade tänkt göra spätzle till, men det fanns inte så många ägg hemma, så jag kokade några potatisar istället. En god sallad åt vi också. Den första skörden ur trädgården! Det var bara ett litet salladshuvud, men det räckte till en måltid.



Salladen innehöll också lök, stekt svamp, bacon och en vinägrett.

.