lördag 5 juni 2010

Kaka med kaffesmak

.
Eller rättare sagt, en kaka med och en utan kaffesmak, för jag skickade med en barnvänlig variant till scoutlägret. Det fanns ju plats i ugnen.


Blockchokladen räckte knappt till en kaka, men scouterna skulle i alla fall inte fått någon chokladglasyr på, eftersom den kanske skulle ha smält i bussen. Trodde jag, men det hade kanske inte varit någon större risk, så kallt och regnigt det var när de åkte iväg för att tälta.

Före jul köpte jag spontant en receptbok med tillhörande bakform, och en hel del av recepten har jag väl bakat sedan dess, men vissa recept innehåller lite speciella ingredienser, så det gäller att få tag på dem också. Det här receptet kände jag mig i o f sig tvungen att baka nu igen, eftersom jag hade köpt två påsar chokladdoppade kaffebönor när det fanns i julas och någon gång skulle den andra påsen också invigas (egentligen borde det ha funnits rester kvar i den första påsen, men det är möjligt att Gullan Bornemarks Oskar har varit framme - "men ingen Oskar och inte en böna kvar").

Det smartaste tipset i den här receptboken är att fodra kakformen med bakplåtspapper för att kakan garanterat ska lossa. Man lägger formen med långsidan ner, ritar konturerna (ovanpå ska det finnas extra plats, ställer den på botten, ritar och lägger ner den på andra sidan och ritar. Sen klipper man ut den sammanhängande ritningen, ritar av kortsidorna och sätter i dem löst. För att pappret ska hålla sig på plats, kan man pensla formen med olja innan man sätter i det.

Och här kommer receptet:

Blanda 4,1 dl mjöl, 1 dl potatismjöl eller maizena och 2 tsk bakpulver i en skål. Rör 250 g mjukt smör, tillsätt så småningom 2, 2 dl socker och 1/2 tsk salt (om smöret är osaltat) och vispa det poröst. Tillsätt 5 ägg, ett i taget och vispa mer. Rör sedan ner mjölblandningen (gärna silad) med en sked eller slickepott och dessutom 60 ml amarettolikör. Häll hälften av smeten i formen. Blanda den andra hälften med en näve hackade chokladkaffebönor och lite starkt kaffe, samt 1 msk kakao. Häll den över den vita smeten och rör om lite med en gaffel. Grädda längst ner i ugnen ca 70 minuter i 180 grader.

Låt den kallna ca 10 minuter innan du lyfter upp kakan i det uppstickande pappret och låt det svalna på galler. Smält sedan 150 g mörk blockchoklad och bred över. Enligt originalreceptet ska man också smälta 50 g vit blockchoklad för sig och göra ett fint mönster innan man dekorerar med kaffebönor. Men det visade sig förra gången att det inte var så bra att lägga kaffebönorna ovanpå, för de gick inte att skära igenom, så nu blev det lite strössel istället.

.