söndag 26 september 2010

Kräftskiva för många deltagare

.
Visserligen är det oktoberfest här, men vi ska ha kräftskiva i föreningen.  Förra året samlade vi en del kunskaper och i år tänker jag komplettera dem. Då kom det 22 personer och vi hade köpt 12 kg kräftor och dessutom flera kilo skalade räkor (?). I varje fall hade vi alldeles för mycket kräftor, fast en del av oss åt mängder, vilket beror på att vi hade en massa icke-kräftätare där. Vi hade även 10 baguetter och 250 g smör, samt lite ost. Det fanns också 4 satser paj/quiche och 2 Jansson, 1 vitlöksdipp och 1 dilldipp på 500 g majonnäs. Till efterrätt dubbel sats lingonkaka, dubbel sats mycket små xx-bollar (kallades praliner av en del tyska besökare), samt kaffe. Övrig mat (småkakor, knäcke och grönsaker var det ingen som var intresserad av. Det dracks en back öl och en back vatten.

I år köpte vi 8 kg kräftor och 2 kg oskalade räkor på IKEA före semestern, långt innan vi kunde veta hur många som skulle komma. Vi får väl se om det räcker för 35 - 40 personer. Så till tilltugget:

1 sats dillsnurror (ur ICA-kuriren, osötad vetedeg med dill och olja istället för kanel och smör, och med grovt salt istället för pärlsocker, här). Kommentar: Lite torr deg. (Sv. pärmen)

10 smala baguetter (beställs) samt smör och ost

1 dubbel sats purjo-dill-räkpaj, baserat på Vår Kokboks stora pajrecept1 sats svamppaj enligt det här receptet, d v s den är redan dubbelt så stor som standardrecept (Nya pärmen)1 dubbel sats Färgglad höstpaj med zucchini och paprika (som inte gick att hitta i ICA-kurirens register) (Sv. pärmen)  Grillade paprikor och zucchinin stekt i olivolja.1 enkel sats kryddostpaj ur Allt om Mat, Kommentar: Rödlöken missfärgar smeten; ta hellre gul lök, och så är det för mycket salt i. Jag kunde inte få tag på kryddost, så jag använde mig av 1 krm spiskummin och 1 krm nejlika istället (Nya pärmen)1 enkel sats nässelpaj med blåmögelost, grundidén härifrån (Sv. pärmen)


1 dubbel sats Nizzasallad (Sv. pärmen), men med rivna morötter och riven zucchini

Dillmajonnäs med citron och dill (Nya pärmen)
Aioli med vitlök
Chilimajonnäs med lite chilisås

Dubbel sats små, små xx-bollar.
Tredubbel sats syltrutor - lingonkaka (ur Sju sorters kakor)


Ost, smör

En plåt Jansson gjorde någon annan.

Bra att ha: 3-l fryspåsar för skalen vid varje kuvert, servetter, deko och snöre och sax till deko, socker, kaffe, grädde, kapsylöppnare, hushållspapper, tejp, plastfolie, infoskyltar till pajerna, snapsvisor även om en stor del av gästerna brukar hälla vatten i snapsglasen och f ö inte kan svenska. Dragspel kan vara bra att ha.

Och om man får tag på krondill är inte det helt fel. Men hos mig slog skörden fel. Det blev bara ett par stycken dillkronor. Tyvärr säljs inte krondill i affärerna här...

Planeringen för en fredagsfest:
Tisdag: Inköp. Pajdeg för 8 satser blandades ihop. Bakning av xx-bollar.
Onsdag: Stekning av grönsakerna.
Torsdag: Bakning av lingonkaka. Bakning av pajbottnar. Bakning av de stora pajerna. Det tog bra mycket längre tid än planerat. Framtagning av kräftorna ur frysen.
Fredag: Kräftförpackningarna lades ut en och en på källargolvet för tining. Bakning av de små pajerna. Blandning av majonnäs. Sallad.

Det får plats mycket mer än man tror i ett kylskåp. Jag klippte ut kartong i lagom bitar och lade på formarna, så att de skulle gå att stapla.

På fredagen köpte maken öl, saft och vatten i drickmarknaden, medan jag hämtade de förbeställda baguetterna i butiken.

Åtgång: Den här gången var folk mera sugna på skaldjur, så de tog slut. Pajerna uppskattades och var lagom mängd. Hälften av baguetterna och dillbullarna gick åt. De orkade inte så mycket lingonkaka, men åt upp alla xx-bollarna. Det gick åt 1,5 back öl, nästan 1 back äppledricka, nästan inget vatten men 5 l vitt vin gick åt, d v s allt, och det kom önskemål på mer. Lite hemmakryddad snaps, 2 kannor kaffe och det räckte med en grädde. Nästan 2 stora förpackningar emmenthaler gick åt och ett halvt paket smör (på 250 g). Dipparna var däremot inte efterfrågade den här gången.

Facit: Åtgång av mat och dryck beror på vilka som kommer. I varje fall var det ganska lagom den här gången också. Dragspelsmusiken bidrog till den goda stämningen!
.