måndag 20 september 2010

Mera ur Sveriges nya landskapsrätter

.
Med så många björnbär var det klart att jag ville testa björnbärssillen också. Jag utgick från matjes i olja och hoppade över div. ingredienser som torkade limeblad (vad det nu är för något), färskpressad limejuice (ska det behövas med ättiksprit på ingredienslistan?) och tångknäckesticks (åtminstone hade vi äkta svenskt runt knäcke, t o m med dill i). Potatisen strök jag också.


Först gör man en lag på ättika och farinsocker (fast jag skulle tippa på att man lika gärna kan ta vanligt socker - farinsocker är nog till för att receptet ska kännas mera lyxigt och komplicerat). När lagen har svalnat lägger man i 1/2 dl björnbär. Sen mixar man 250 g (minus björnbären i lagen) bär och passerar dem för att slippa kärnorna. Saften blandas i lagen och så tillsätter man hackad lök (schalott föreslås, men gul går väl lika bra) och pepparkorn. Sen tillsätter man sillbitarna och låter allt dra. Detta är ett recept som man gott kan prova på!
.