fredag 10 september 2010

Rödlöksmarmelad

.
Till blodkorv passar lökmarmelad, sägs det. Nu på höstkanten är det ju också löksäsong. Den här marmeladen håller sig dessutom länge (konservering) om man fyller den het på steriliserade burkar och försluter dem väl. Men det blir inte så fasligt mycket av den här satsen, bara 900 g enligt receptet och det motsvarar 2-3 burkar, beroende på storleken.

100 ml olivolja
1 kg rödlök, skuren i tunna ringar
250 g schalottenlök, dito
6 långa timjankvistar
200 g socker
2 tsk grovt havssalt, eller lite mindre om man tar finkornigt salt
1 tsk svartpeppar
100 ml rödvinsvinäger
350 ml rödvin


Fräs löken och de avplockade timjanbladen i oljan och låt det puttra under lock 25-30 minuter tills löken är mjuk. Blanda i socker, salt och peppar och låt koka ca 10 minuter. Häll i vinäger och vin och koka 30-40 minuter utan lock, tills marmeladen tjocknar.

Under tiden kan man ställa in glasburkar i ugnen (110 grader) och sterilisera dem en halvtimme. Samtidigt slipper man slabba med hett vatten innan man fyller dem, eftersom de redan är varma.

Häll i burkar och sätt på locken.

.