torsdag 9 september 2010

Strudel salé aux pommes, gros raisins et boudin noir

.
Väldigt tjusig titel och dessutom ett trevligt recept, som inte är särskilt svårt, bara man har ingredienserna. Här har jag berättat om hur jag gjorde den franska blodkorven. Sen var ju frågan hur den skulle serveras och ett av recepten jag stötte på var den här strudeln för fyra personer. Den är katalogiserad under förrätter (d v s förrätt i samband med huvudrätt och efterrätt - inte ensamrätt), men man ska nog vara ganska hungrig för att ha lust på en hel maträtt efteråt. Med en sallad och kanske en liten ostbit till efterrätt är den här strudeln tillräckligt mättande, i alla fall för tre (som vi var). Å andra sidan kan man ju dela strudeln i åtta bitar till lika många gäster och sen bjuda på huvudrätten.


Kort sammanfattning av receptet på svenska. Här rekommenderas filodeg, men jag hade ju ett paket strudeldeg kvar i kylskåpet från förra veckan, som skulle användas. Man smälter ca 100 g smör. Sen hackar man två gula lökar och skär tre stora äpplen i små tärningar och steker dessa i lite av smöret tills de blir mjuka, men absolut inte mosiga. Sen tar man skinnet av knappt 200 g boudin rouge/noir, d v s två blodkorvar. Blanda den lätt avsvalnade och ev. avdroppade äppleröran med korven och ca 1 dl russin. Smaka av med salt, peppar och muskot. Bre ut röran på de förberedda bottnarna (smörpenslade, och ifall man använder filo ska de dessutom ligga i flera smörpenslade skikt). Vik upp kortsidorna, så att fyllningen inte kan ramla ur och rulla degen som kanelbullsdeg. Grädda 30 minuter i 180 - 200 grader. Enligt min erfarenhet helst i den lägre värmen och pensla med smör under gräddningen.
.