måndag 13 september 2010

Ur Sveriges nya landskapsrätter

.

Den här rätten med maskarpone, ägg och björnbärskompott kallas "Äggost" och får representera Bohuslän i ICAs nya bok. Jag modifierade den något.

250 g nyplockade björnbär från staketet
1/2 dl brunt socker
färskpressad saft av en citron (eftersom jag aldrig kommer över ekologisk lime)
1 msk majsstärkelse
en handfull hackad mandel (för pistasch hör inte till mina basvaror, och dyrt är det också)

Björnbär och socker får koka ett tag. Sedan tillsätts citron och stärkelse utrört i lite vatten och får koka med 2 minuter till.

2 äggulor, 1 msk florsocker, 1 msk hemmagjort äkta vaniljsocker, rivet skal av en ekologisk citron och 250 g mascarpone blandades ihop. Sedan tillsattes 2 vispade äggvitor. Observera att rätten innehåller rått ägg, så det är viktigt att de är färska och inte står i rumstemperatur. Det skulle nog inte skada om man tillsatte 2 blad gelatin i äggosten, annars får man se till att efterrätten serveras ganska snart efter att den görs. Risk för att den sjunker p g a äggvitan. Annars är den väldigt god.

Dessutom har jag redan gjort Kungens Kaviarsufflé ur receptboken, vilket blev mycket uppskattat. Dagen efter dök det upp ett inramat porträtt av Knugen i källaren!