måndag 6 september 2010

Zwetschgenkuchen

.
Överallt i Tyskland bjuds det just nu på sviskonkaka till kaffet. Förr var visst sviskon en ganska vanlig frukt i Sverige också, men den har blivit utkonkurrerad av andra plommon, tror jag. Sviskon är annars en väldigt bra sorts plommon just till kakor och till sylt.


Smula sönder en tärning jäst och blanda med 1 tsk socker och 125 ml ljummen mjölk och låt detta jäsa övertäckt en kvart. Smält 80 g smör. Blanda ca 6 dl mjöl, 80 ml socker, 1 krm salt (kan nog uteslutas om smöret är salt) och 1/2 tsk rivet citronskal. Tillsätt 1 ägg och det smälta smöret och knåda degen. Låt den jäsa till dubbel storlek. 

Under tiden ska 2 kg sviskon tvättas, delas och urkärnas. Kavla ut degen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Lägg sviskonen tätt, tätt (luta dem mot varandra). Egentligen slutade receptet där, men det kom ett önskemål på smulkaka (också mycket populärt i Tyskland), så jag knyckte smuldegsreceptet från annat håll:

Blanda 200 g smör, 2,2 dl socker, 5-6 dl mjöl och 1 msk kanel till en smulig deg och strö över. Baka kakan ca 30 minuter i 225 graders ugnsvärme.

Apropå tyska bakverk, så blev det två limpor tyskt bondbröd (färdigblandning) i går kväll. Det fick i alla fall en fin yta, men vi har inte smakat än.Ytan blev nog så bra p g a att jag penslade den med vatten flera gånger före gräddningen. Sen ställde jag in en skål med vatten bredvid formarna och så sprutade jag vatten under gräddningen med en dänkflaska, egentligen i första hand tänkt för riktigt franska baguetter, men det har inte blivit av att göra några än. F ö går det nog inte att överträffa bagarens baguetter. Det finns numera flera bagare som kan knepet och som inte bara kallar sina långa bröd för baguetter...

.