torsdag 7 oktober 2010

Svensk bokcirkel

.


Dessa böcker och artiklar (se bild)  tar jag med mig till bokcirkeln i eftermiddag. Ja, och så senaste numret av Icakuriren, som innehåller en artikel om Kristina Lugn, en artikel om 70-talets proggiga barnböcker och en om "Hot och våld - en busschaufförs vardag", som kontrast till den urrivna Tyskland-Sverige-artikeln. Här i skuggan av Alperna tror folk ofta att Sverige är likadant som när de själva utvandrade, eller som det utmålas i tysk press, d v s ganska likt Bayern anno 2010, så det kan ju vara intressant att t o m en husmorstidning tar upp vardagsvåldet.

Citat: "En förklaring till attackerna och den bristande respekten för förarna kan vara missnöje med livssituationen i stort. Unga, arga, arbetslösa människor som känner sig utestängda och diskriminerade riktar sin ilska mot bussarna och dem som kör."

Tur då att missnöjet med livssituationen och diskrimineringen inte är så fruktansvärt stort här i trakterna. Eller beror det på att polisen aldrig skulle tolerera terror mot bussar, brandmän och barnmorskor (som nu nyligen i Malmö), fastän det finns så många ömmande skäl att ta till våld? T ex fel åsikter, som när en kd-medlem blev överfallen (återigen i Malmö) i förra veckan för att han tyckte att Israel ska få existera. Om detta hade hänt i München så hade det blivit en löpsedelsrubrik. I Sverige sprids nyheter numera på bloggar och forum av läsare som hittar små notiser i tidningarnas lokaldelar. Och till slut finns det så många små notiser att det räcker till en stor temaartikel i Icakuriren.

Fast om sanningen ska sägas så var det en del bråk när 6 miljoner besökare trängdes på årets Oktoberfest. Minst 6 personer drämde i fyllan och villan sitt ölstop i skallen på en antagonist. Men det kommer de ha anledning att ångra, för inte heller domstolarna ser mellan fingrarna med våldsbrott.


.