fredag 19 november 2010

Lebkuchen

.
Lebkuchen är egentligen en julkaka, en mjuk pepparkaka, men här i Bayern brukar den säljas även på folkfester, särskilt på Oktoberfesten. Men oftast är det inte särskilt god. Den köps mest för att den är tjusigt dekorerad. De Lebkuchen som säljs till jul är i o f sig godare, men ändå inga höjdare, i alla fall inte de industriförpackade. Men det finns mycket godare varianter, som de här på bilden!


Det är så här att Royal Rangers ska stå på julmarknaden och dekorera upphängbara Lebkuchen, som en liten event. Förra året hade de visst sålt ganska många nydekorerade ätbara juldekorationer. Men först måste de ju ha Lebkuchen att dekorera, och det är då morsorna som bakar dessa. Organisationen är perfekt på RR. Samtliga bagare fick ett recept, kryddor och hjorthornssalt i separata påsar, samt en pepparkaksform, så att chefbagaren hade koll på att inte alla bakade hjärtan. Jag fick en stjärna. Tyvärr ansågs mina stora svenska pepparkaksformar inte vara lämpliga, dels för att de var lite för små (förutom hjärtat) och dels för att de var för filigrana för en sådan tjock deg. 

Här kommer receptet på Royal Rangers läckra fettfria Lebkuchen. Det är nog bra att planera in mycket tid för baket, eftersom degen ska vila flera gånger och sen tar själva gräddningen ganska lång tid, 15 minuter per plåt i 175 grader, och när man har så stora stjärnor får det bara plats 5 - 6 stycken på varje plåt. Enligt receptet blir det 25 Lebkuchen. Jag vet inte vad jag gjorde för fel, men jag fick ut ca 40 stycken.

4 ägg
375 g socker
500 g honung
                                                                          vispas pösigt
200 g finmald mandel
1 msk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
10 g hjorthornssalt, utblandat i lite vatten
                                                                         blandas in i degen
1 kg mjöl blandas i och knådas.

Sen ska degen vila övertäckt ca 1 timme. Kavla ut degen 3/4 cm tjock och ta ut kakor med mått och lägg dem på bakplåtspapper. Stick ett hål för bandet. Låt kakorna vila några timmar under duk.
Grädda dem 15 minuter i 175 grader.

Ta ut dem, förbättra hålet som har växt ihop under bakningen, lägg en tyngd (t ex en annan plåt) på kakorna med bakplåtspapper emellan, så att de blir lite plattare och lättare att dekorera. Glasera dem tunt när de fortfarande är varma med en grundglasyr:

200 g florsocker
4 msk citronsaft
4 msk vatten

Sedan ska barnen göra den tjusiga dekorationen på denna grundlasyr. Kakorna förvaras med papper emellan i en kakburk och sägs hålla sig väldigt länge. Men jag tror att risken för att de ligger länge i någon burk är ganska minimal, så goda som de är. För scouterna ska man klistra maskeringstejp på kakburkarna, även på locket, med namn på och med antal kakor av vilken form. T ex Sanne 24 hjärtan.

Så vet de vad som är i och så får man tillbaka sin egen burk efter jul.

.