lördag 6 november 2010

Litteraturkväll i församlingslokalen

.
I går kväll träffades vi för att få lite intellektuell stimulans och lyssna på ett intressant föredrag. Men magen knurrade förstås, och fick också sitt.


Ett väldigt bra recept för en sån här träff är skinkgifflar. Även smördegssnurrorna med kaviarost är bra, men inte så mättande.

Smördegssnurror

2 smördegsplattor tinas och kavlas ut tunt
4 msk kaviar eller kaviar/färskost bres ut
Rulla ihop plattorna och skär centimetertjocka skivor.
Grädda i 225 grader i 8 minuter.

Fast jag hade en rulle färsk smördeg, som redan var ganska tunt utkavlad. 4 msk kaviarost var för lite.

Skinkgifflar

5 - 6 dl vetemjöl
50 g smör
1 tsk salt
1 tsk socker
35 g jäst

Fyllning:
150 g kokt skinka eller stekta bacontärningar
1 hg färskost
2 msk finklippt gräslök

Pensling:

Ägg
Kummin

Smula samman smör och mjöl, tillsätt salt och socker och rör ner jästen som rörts ut med ljumt vatten.
Arbeta degen slät, dela den i två delar och rulla bitarna till bullar. Kavla ut varje bulle till en rund kaka ca 25 cm i diameter och sporra ut varje till 8 trekanter. Finhacka skinkan och blanda med ost och gräslök. Lägg en klick av blandningen nära den breda kanten. Rulla från den breda kanten och forma gifflar. Lägg dem på bakpapper på plåt och låt dem jäsa 30 minuter. Pensla med ägg, strö över kummin och grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Den här gången gjorde jag dubbel sats, men använde bara en jästtärning (40 g). Jästen fick förjäsa med sockret i ljummet vatten ca 20 minuter. Sen lät jag degen jäsa en gång till innan jag kavlade ut den och sen ytterligare en gång. Med originalreceptet förblir gifflarna annars ganska små.

.