torsdag 2 december 2010

Köttbullar i ugn

.
Det finns flera förslag recept med förslag på ugnstemperatur osv, men hittills har inget av dem jag har testat varit riktigt optimalt. Idag försökte jag mig på ett nytt förslag och då blev köttbullarna trevligt bruna och knapriga ovanpå (och naturligtvis genomstekta också). Ugnen ska vara på 250 grader. Först steks köttbullarna på lägsta falsen i 9 minuter, tas ut, vänds och steks i mitten av ugnen i 5 minuter, skakas eller vänds och steks 3 minuter i taget högst upp och vänds däremellan tills de får rätt färg.

Sen var det där med rätt kryddning. Jag vill gärna ha lite mera spännande smak på köttbullarna. Kryddningen var visserligen bra, men inte tillräckligt stark. Nästa gång ska jag nog dubbla kryddmängden.
Basreceptet tog jag i Vår Kokbok (tredubbel sats så det räcker hela julen):

1,2 kg blandad ekologisk köttfärs
2 finhackade, stekta lökar
4 krm peppar (fyra sorter)
2 msk farinsocker
3 tsk salt
2 msk fransk senap
3 ägg
12 msk ströbröd och 3 msk potatismjöl blandat med 4,5 dl mjölk

1 krm vardera av nejlika, kanel, spiskummin, koriander och ingefära.

I ett recept jag såg på nätet hade man i riven färsk ingefära och jag tror att det nog kan bli gott. Nu hade jag ju precis varit och handlat (och spontant köpt köttfärs till julköttbullarna när det nu fanns ekologisk blandad) och hade ingen lust att ge mig ut igen.

I ett annat recept på nätet (för uppiffning av köpta köttbullar) föreslogs att man värmer upp köttbullar i smör, smaksatt med 1 krm kryddpeppar, 1 krm nejlikor och 1 krm kanel. Det är ju en tanke tills när det blir dags.

Och varför steka i ugn? För att slippa att fettet sprutar runt hela spisen och osar i hela huset. Mindre jobb dessutom.

.