onsdag 2 maj 2012

Första maj


En historielös kd-are föreslog häromdagen att första maj ska avskaffas som helgdag, eftersom den är politisk. Nu är det händelsevis så att valborg och första maj hänger ihop och är en gammal förkristen helg som midsommar. Kyrkan gjorde visserligen ett försök att ta över första maj och det har bara delvis lyckats. Den heliga Valborg och maj som Marias månad blev inte överallt så särskilt accepterade, även om man flitigt firade vidare, t ex i England och naturligtvis i Bayern, samt Valborg i Sverige. Däremot lyckades arbetarrörelsen att lägga rabarber på denna (i vissa regioner redan lediga) dag. Så det är en sanning med modifikation att första maj är en politisk dag.

Här ställs majstången upp av ungkarlsföreningen, som i denna by klarar sig utan kran.


Massor av folk har samlats och dricker fredligt en öl och äter en korv eller fläskstek med potatissallad.


Till slut dök det upp en kranhiss, så att pedanterna fick tillfälle att måla över de små skador som killarna råkade åstadkomma när de fick stången på plats.


Denna stång är nedgrävd i jorden på traditionellt sätt. Det råkade visst komma med en kille ur en konkurrerande ungkarlsförening i förgrunden. Det satt ett gäng där, för i deras by har de väl inte ställt upp någon majstång i år. 


Orkestern satt strategiskt i skuggan och de små tjejerna tog en svängom.


En annan liten tjej i keps beklagar visst att hon inte var dansklädd.


Under tiden i Berlin och Solingen slåss de historielösa anarkisterna och islamisterna med polisen.