onsdag 10 oktober 2012

Strindberg i Saxen


Strindberg mådde inte särskilt bra under sin tid i Österrike. Han höll på med kemiska experiment och andades in ångor som gjorde honom mer psykiskt ostadig än vanligt.


Han brukade gå omkring på "strindbergsstigen" och kolla in mystiska naturscener. Där trivdes han åtminstone och målade också några tavlor med motiv från stigen. Överhuvudtaget är det mycket vacker natur däromkring.


Strindbergssällskapets gård


Strindbergsmuseet


Utsikt från staden Grein över Donau. Här var Strindberg ibland. Åtminstone tog han ångbåten därifrån när han stack.


Låsbar stol på teatern. Bara abonnenter hade nyckel att låsa upp den uppfällbara sitsen. Hade Strindberg något abonnemang?


När Strindberg hade grälat med sin fru Fridas morfar blev de utslängda ur slottet och fick flytta in i det här ombyggda åsnestallet, som inte gick att värma upp på vintern. Numera uppgraderat till lyxvilla.


Svärmorföräldrarna bodde här i slottet. När Strindberg var borta och vintern kom fick Frida flytta in med sin bebis i värmen igen. Om han hade haft mobiltelefon hade han nog gjort slut per SMS. Det var ett rätt osnyggt och för Fridas del säkert oväntat slut på äktenskapet. De hade varit tillsammans i Paris i frid och fröjd utan bebis, men hon blev tvungen att resa tillbaka för att amman sagt upp sig då mormor hade dragit ner på hennes ölkonsumtion och herrbesök. När så Frida hade övertalat amman att komma tillbaka och tänkte resa tillbaka till August, skrev Strindberg en massa extremt elaka brev till Frida med fullständigt absurda anklagelser. Till slut insåg Frida att det var meningslöst att vara tillsammans längre.

Strindberg blev ökänd i hela trakten bl a för sina planer på att starta ett sekulärt manskloster i detta katolska områden. Bebisen blev katolskt döpt mot att Frida fick en resa betald. Strindberg hade gjort slut på hennes hemgift och mer till (på Strindbergsmuseet kan man beskåda det numera ospelbara pianot som han köpte för morfaderns pengar och som det blev en massa bråk om).