måndag 28 oktober 2013

Österrikiska sommardagar i oktober


Vi åkte iväg på "heurigen" - vinskördefesten i Österrike och besökte ett svenskt vingods och var allmänt kulturella. Staden Krems ligger i Niederösterreich, närmare bestämt både i vinområdet Wachau och i landskapet Waldviertel. Första dagen gick vi runt i staden och åt sedan på Klingelwirt. Mycket bra mat! Bland annat fick vi Waldviertler Knödel, vilket är kroppkakor på hälften kokt och hälften råriven potatis. Sedan beställde vi en aromatisk Mirellenschnaps - det här är aprikosernas land - vilket man nog inte ska missa när man är i Wachau.


Nästa dag tog vi båten (sista båthelgen för året) till den vackra staden Dürnstein inte långt därifrån.


Vi vandrade upp till borgruinen, där Rickard Lejonhjärta hölls fången av sina fiender och sedan räddades genom att hans trubadur vandrade genom Europa och sjöng hans älsklingssång utanför alla borgar. När han kom till den här borgen stämde kungen in i sången och var därigenom lokaliserad. Sedan blev han friköpt för en förmögenhet. Tyvärr sprängdes borgen av general Torstensson under 30-åriga kriget.


Nedan en köttbullefylld knödel med surkål, som intogs i trädgården till klosterkällaren.


Värdshusträdgården ligger vackert mellan vingårdarna.


Vid återkomsten till Krems tog vi en promenad i vinbergen innan vi gick till vinprovningen. Solen höll på att gå ner, men det var fortfarande sommarvarmt.


Porten till det svenska vingodset Stagård i stadsdelen Stein.


När det är skördefest serveras här vin och svenska och österrikiska smårätter. Vinet Steiner Hund var det godaste vin jag någonsin har smakat (och det dyraste).


Dagen efter besökte vi klostret Göttweig på andra sidan Donau innan det var dags för hemresan. 


Klostret beslagtogs förstås av nazisterna på sin tid, vilka inte hade någon förståelse för varken kristen tro eller kultur. På ett foto på en utställning ser man hur en uniformsklädd huligan ligger och pöser med stövlarna på historiska och värdefulla möbler. Den tiden gav många lågutbildade människor chansen att göra en klassresa och få makt över andra. Men det var i dessa fall nog en resa som blev ganska kort. När munkarna väl var utkörda gjorde man en uppfostringsanstalt av Göttweig. Nu är munkarna tillbaka.