onsdag 9 oktober 2013

Thüringen - Lutherresa i regn


SchmalkaldenElever från Martin-Luther-Gymnasiet i Eisenach hade dekorerat kyrkan inför tacksägelsedagen.

Här bodde Luther


Han bodde även här på Wartburg och översatte nya testamentet till tyska på tio veckor efter att han förklarats fågelfri. Inga av hans prylar finns kvar, förutom en jättestor valtand, som han använde som fotpall. Tidigare bodde även Elisabeth av Thüringen här. Hon satsade allt för de fattiga och dog utsliten mycket ung efter att hennes man dött och släktingarna mobbade ut henne. Sedan blev hon helgonförklarad, vilket var jobbigt för mobbarna. 

Eisenach


Fin stad. Här guidades vi av en f d lärarinna, som verkade sörja det gamla DDR.


Luther var rätt dålig på att leva inkognito som Junker Jörg, adelsman. Han hängde på krogarna, men inte för att dricka och köra med personalen, utan för att diskutera teologi med vandrande munkar, vilket var ovanligt för adelsmän (=värstingar).


Här hänger en aln. Det var lätt att kolla upp om man hade blivit lurad vid köpet av tyg, för här kunde man mäta upp det igen. Vid kroken på andra sidan band man fast luriga köpmän, samt otrogna hustrur. (Otrogna äkta män doppades däremot i avloppet.)Ovan: Här bodde Luther

Nedan: Här bodde Bach


Weimar

Nedan: Kirms-Krackow-Haus - partyhuset i Weimar förr - trädgården


 Den berömda lökfesten startade

Nedan Goethe och Schiller, gjutna i koppar av turkiska beslagtagna kanoner i München
Vi var även i en del muséer och slott, där man inte fick fotografera, i alla fall inte med blixt och var också ut en hel del, men det var jobbigt att fota med paraply, så det blev inte så många bilder. Jag verkar ha missat Erfurt helt, men det är en mycket vacker stad, som absolut kan rekommenderas. Där guidades vi i spårvagn, så det kanske var därför det inte blev några foton alls. Men jag tänkte egentligen fotografera t ex lutfiskhuset (här bodde en skrytmåns som visade att han hade råd att äta lyxig lutfisk!) och den berömda Krämerbron. Vi bodde i närheten på ett bra hotell med utsökt frukost. (Hur prästen kunde klämma i sig en korv med bröd i Weimar efter den frukosten, som han definitivt inte avstod från, och sen gick till lunch igen, väckte en del förvåning.) Bussen fastnade nästan i en trång gränd när den försökte köra dit. Feuerkugel heter en restaurang, som är värd ett besök. Sen var vi i Schloss Friedenstein i Gotha och om det är någon som vill åka dit så kan jag rekommendera att inte begära någon audio-guide, för det tar knäcken på både den tydligen mycket byråkratiska personalen och de väntande turisterna. Plus att man trasslar in sig i gemensamma halvkassa high-tech-apparater medan man släpar sig fram i överdimensionerade tofflor.

Maten var mycket bättre än i Mecklenburg-Vorpommern norröver, även om bussturister anses ha lägre krav än andra på vissa hotell. Men man ska inte missa att äta en god Thüringer Bratwurst när man ändå är där.

Hur som helst räcker tre dagar, för det är inte lätt att smälta alla intryck. Det blev nästan "if this is Friday, then this must be Paris", som man säger om amerikanska turister.