lördag 15 februari 2014

Brynolf Wennerberg


Den största konstutställningen någonsin med verk av Brynolf Wennerberg d. y. visas just nu i Fürstenfeldbrucks klostermuseum och fram till den 17 mars. Missa den inte! Brorsonen till Glunt-Gunnar och sonen till Brynolf d. ä. föddes på Djurgården vid Ullersund, Otterstads församling utanför Lidköping. Den begåvade konstnären från Kålland fick inte särskilt mycket stöd från sin konstnärlige far, som ansåg att konst var en hobby och inte ett yrke man livnärde sig på, sade guiden på utställningen, om det nu stämmer. Hur som helst kan jag efter den fantastiska utställningen förstå att livet på Kålland inte var ett alternativ för Brynolf Wennerberg, som målade glamorösa, starka kvinnor i satirtidskrifter, för vykort och för reklam.


Klostret och museet når man med S-Bahn 4, 20 minuter till fots. Det är verkligen en väldigt fin utställning och dessutom unik. Någon mer chans att se Ullersunds största internationella kändis blir det knappas under överskådlig tid! Alla var begeistrade, inte bara eventuella skaraborgspatrioter!


Bavaria, huvudet från en staty, utanför ingången


Klosterkyrkan

Jag kan dessutom varmt rekommendera Klosterstüberl, den mysiga restaurangen som finns på området. Fantastisk mat, som inte ens är dyr. Vi åt hjortstrudel med rökt skinka, gratinerad med ost och med rösti för 11,90€, men det var extremt svårt att bestämma sig. Eftersom deras petits choux - Windbeutel -  för 6,90€ är så berömda (och stora) delade vi 2 stycken på 4 personer, som serverades redan halverade på var sin tallrik. Deras Kellerbier var också väldigt gott.