måndag 26 september 2016

Krummau / Krumlob - Böhmen


Vi var på en liten utflykt till den otroligt vackra staden Krummau (som betyder kurvig strandäng), omgiven av floden Moldau. Under kommunisttiden var staden helt nergången och floden stank, men substansen var bra och nu är allt renoverat. Krummau är som gamla stan i Stockholm, fast större och med motsvarigheten till Drottningholmsteatern i centrum. Alla gamla kulisser och maskinererier från barocktiden finns kvar och kan besökas. Den unga generationen är fantastiskt trevlig och kompetent, fast vi åkte på en gammal kvinnlig guide i slottet som uppförde sig som en typisk kommunisttant i amerikanska filmer. Staden har 13000 invånare och är jättemysig.

Drakarna finns dock i klostret i Metten, Tyskland, där vi stannade till.

 Krummaus slott. Interiörerna är väl värda att se.

Stjärnglorian på statyn till minne av pesten har tydligen övertagits av EU.

Vi hade inte bara härligt väder, utan även turen att hamna mitt i en musik- och kulturfest till St. Wenzels ära.

Ingen kebab, hamburgare och pizza så långt ögat kunde nå, bara östeuropeiska specialiteter!

Krummau är otroligt populärt, inte bara bland österrikare och tyskar, utan även bland asiater. Vår guide sade, japaner är bra, men kineser kan inte uppföra sig. 

Dessutom besökte vi några slott till, bryggeriet i Budweis och ett stort område med möjlighet till olika sporter. Vi åkte upp med liften till den stora vägen uppe bland grantopparna. Vårt hotell Konvice var fantastiskt och där var maten och servicen bra. Annars är maten visserligen god, men rätt så mastig och inte särskilt raffinerad. Billigt är det helt klart i alla fall. Södra Böhmen har kommit rätt så bra i kapp med grannländerna, men stora delar av Tjeckien är fortfarande fattigt och bostäderna är inte på den nivån att de lockar flyktingar till sig. Förutom att det inte finns några "sydlänningar" i Böhmen, så lyser nordborna med sin frånvaro.